Dünyanın İlk Ahşap Uydusu Uzaya Gönderildi: Peki Neden “Ahşap” Tercih Edildi?

Posted by

LignoSat isimli uzay aracı niçin ahşap malzemeden yapılmış olabilir?

Belli ki yeni bir şeyler denemekteler!

5 Kasım 2024’te, SpaceX’in Dragon kargo aracına yüklenerek Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatıldı.

LignoSat adını “ahşap” anlamına gelen Latincede “lignum” kelimesinden almış olup, altı aylık bir yörünge denemesi için uzaya gönderildi. Bu deneme uydunun uzay araştırmalarında ahşap malzemenin kullanılabilirliğini test etmek amacıyla gerçekleştiriliyor.

Bu olay dünyada bir ilk olup, sürdürülebilir malzemeler kullanılarak üretilen uydu projeleri için büyük önem taşıyor. Çünkü bugüne kadar metal malzemelerden üretilen uydular, dünyaya geri döndüklerinde zararlı alüminyum oksit gibi maddeler salıyorlar.

Eğer “ahşap” uydusu başarılı olursa, atmosfere zararlı maddelerin salınımı da önlenecek.

Japonya’ya özgü bir manolya ağacından elde edilen uydu fikri aslında yeni değil. Bu fikri ilk kez 2017’de ortaya atan isim ise NASA astronotu ve mühendisi olan Takao Doi idi. Uydunun yapımında kullanılan ahşap türü, aynı zamanda samuray kılıçları yapımında da kullanılıyor.

Bu malzeme kullanılmadan önce çeşitli testlere tabi tutuldu. Manolya, kiraz ve huş ağaçlarından elde edilen ahşap numuneler, sekiz ay boyunca Güneş radyasyonu, kozmik ışınlar ve uzay şartlarına maruz bırakıldı. Yapılan araştırmalar sonucunda numunelerde herhangi bir deformasyon gözlenmedi ve bu da “neden bir uydu projesinde kullanılmasın?” fikrini akıllara getirdi.

Kaynaklar: Space, Reuters

İlginizi çekebilir:

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir